Factor X (Stuart-Prower) al coagulării
Termenul efectuării analizei: 1 zi
Medicul recomandă analiza factorul al coagulării X sau Stuart-Prower în cazul hemoragiilor cu debut precoce, hemoragie ombilicală sau pe parcursul primului an de viață.
Factorul X al coagulării sau Stuart-Prower – o glicoproteină care se sintetizează la nivelul hepatocitelor în prezența vitaminei K⁶. Deficitul factorului Stuart-Prower poate fi o afecțiune atât congenitală, cât și dobândită. Ambele sexe sunt supuse riscului egal.
* Descrierea și rezultatul investigației de laborator nu înlocuiește consultul specialistului și poartă un caracter informativ. Înainte de efectuarea analizelor și investigațiilor medicale se recomandă consultul specialistului.
Recomandăm prelevarea sângelui dimineața, în intervalul dintre orele 8:00 și 11:00 pe nemâncate (nu mai puțin de 8 ore și nu mai multe de 14 ore de foame, consumul de apă – este admis în regim normal). Evitați orice fel de excese alimentare cu o zi înainte. Mai multe recomandări de pregătire găsiți aici.
Deficitul se determină în baza analizei factorului X care demonstrează și forma afecțiunii:
- Ușoară – sângerările nazale (epistaxis), gingivoragiile (sângerările gingivale) sau sângerările în urma traumatismelor majore;
- Moderată – hemartroza (acumulare de sânge în articulație după lovituri, fracturi), hemoragii musculare și gastrointestinale.
- Severă – se manifestă prin hemoragii intracraniene sau la nivelul coloanei vertebrale.
Deficitul dobândit al factorului X al coagulării poate apărea în urma:
- Terapiei cu anticoagulante orale;
- Boli hemoragice ale nou-născutului;
- Ictere obstructive;
- Terapie cu antibiotice în asociere cu deficitul de factor II, V și IX;
- Afecțiuni hepatice (ciroze, hepatite);
- Fibrinoliză;
- Coagularea intravasculară diseminată, în asociere cu deficitul de factor II, V și VII;
- Amiloidoza.