Tel INFO LINE   022 903 999
Coșul meu Înapoi
Total
0 Lei
Portofel electronic
0 Lei
Total spre achitare
Lei
Plasați comanda
Metode de plată
Mastercard Visa card-image-footer card-image-footer
Cabinet
10 Iunie 2022

Contraceptivele orale şi importanţa lor

Blog

Cea mai eficientă metodă de contracepție utilizată în prezent de către femei sunt contraceptivele orale de natură hormonală. În plus, în unele cazuri, medicii prescriu astfel de medicamente pentru a îmbunătăți fundalul hormonal al unei femei atunci când planifică o sarcină. Cu toate acestea, utilizarea contraceptivelor orale este asociată cu un risc înalt de creștere a gradului de coagulare a sângelui și apariție a trombozelor. Factorii de risc sunt: ​​excesul de greutate, fumatul și o predispoziție genetică pentru hipercoagularea sângelui.

Dacă pacientul are un istoric al acestor factori, decizia privind prescrierea contraceptivelor hormonale trebuie luată cu prudență și sub supravegherea unui medic. Este demonstrat că estrogenul din componența contraceptivelor orale combinate activează sistemul de coagulare a sângelui, ceea ce crește probabilitatea de formare a  trombozelor, în special a celor coronariene și cerebrale cât și apariția tromboembolismelor. La femeile care utilizează contraceptive orale combinate, riscul de complicații tromboembolice venoase este scăzut, dar este mult mai mare decât cel al celor care nu le utilizează. Riscul se mărește în funcție de vârstă, excesul de greutate, intervenții chirurgicale recente și trombofilie ereditară. Factorii genetici de risc pentru dezvoltarea complicațiilor tromboembolice în majoritatea cazurilor sunt mutațiile genelor factorilor de coagulare II și V. Acestă investigație genetică include cunoscuții markeri genetici  F2 (G20210A) și F5 (G1691A) asociate cu dereglări ale sistemului de hemostază. Probabilitatea trombozelor asociate cu predispoziția genetică crește semnificativ atunci când este combinată cu alte defecte genetice și patologii asociate hipercoagulării (deficiență ereditară de antitrombina III, a proteinei S, a proteinei C, nivelurilor ridicate de homocisteină din sânge, sindromul antifosfolipidic, ateroscleroza).

Mutațiile în gena protrombinei (F2), fac ca nivelul acesteia să crească și poate fi de 1,5 - 2 ori mai mare decât în mod normal, ceea ce duce la o creștere a coagulării sângelui. Genotipul modificat patologic este un indicator al riscului de tromboză și infarct miocardic.

Cu detalii vine medicul obstetrician-ginecolog, Diana Mitriuc, în reportajul de mai jos: 

Abonează-te la newsletter
Urmărește-ne pe
Ultimele știri

Alte articole